Chirurgie orală

Chirurgia orală este o componentă esențială a specialității de chirurgie orală și maxilo-facială. Aceasta include chirurgia dentară (dentoalveolară) și a structurilor din jurul dintelui, cât și implantologia dentară, reconstrucția oaselor maxilare și tratamentul țesuturilor moi de la nivelul cavității orale. 

Chirurgie orală în Oradea

În Clinica MaxiloMED, implanturile dentare sunt realizate de către medicii specialiști de chirurgie orală în Oradea și maxilo-facială atât pentru cazurile simple, cât și pentru cele mai complicate care necesită grefe de os sau de gingie sau implanturi dentare personalizate.

Experiența pe care specialiștii din echipa noastră o au, face ca pentru pacient inserarea implantului dentar să fie o manoperă foarte ușor de tolerat și cu o recuperare ușoară și fără durere. Reconstrucția osoasă cu ajutorul grefelor ne permite să aplicăm implantul dentar acolo unde este necesar, în funcție de poziția viitorului dinte pentru un rezultat cât mai stabil în timp.

chirurgie maxilo-faciala-oradea-clinica-maxilomed-medic-chirurg-maxilo-facial

Departamentul de chirurgie orală impune un standard ridicat fiecărei intervenții.

prof univ dr Mihai Juncar medic primar chirurgie orala maxilo faciala clinica maxilomed oradea stomatolog dentist chirurg maxilo facil

prof. univ. dr. Mihai Juncar

Specialiști noștri realizează și alte intervenții la nivelul cavității orale, începând cu extracții dentare prin alveolotomie (îndepărtarea unei porțiuni din osul din jurul dintelui) metodă la care recurgem atunci când anatomia locală nu ne permite extracția simplă a dintelui.
Deoarece planificăm cazul în avans, frecvent realizăm conservarea osului după extracția dentară pentru a pregăti terenul necesar inserării de implanturi dentare în cele mai bune condiții.

Îndepărtarea de chisturi endoosoase, majoritatea apărute secundar unor infecții la vârful rădăcinii dentare sau în jurul dinților incluși cum sunt măselele de minte sau canini, sunt manopere realizate în mod curent de către specialiștii MaxiloMED.

Dinții incluși sau plastia comunicării sinusului maxilar cu cavitatea orală sunt alte manopere realizate de echipa noastră de medici chirurgi.

Chirurgie orală cu anestezie generală în Oradea

Majoritatea acestor manopere sunt realizate în regim ambulator, astfel pacientul este tratat mult mai eficient, dar în cazul pacienților anxioși sau a celor cu probleme speciale, acestea pot fi realizate și în anestezie generalăprin parteneriatul nostru cu Spitalul Pelican.

Întrebări Frecvente ...

Întrebările adresate frecvent de pacienți, le-am expus pentru a eficientiza procesul.

Ce sunt dinții incluși și care dinți rămân cel mai frecvent incluși?

Prin dinte inclus ne referim la un dinte care a rămas parțial sau total în oasele maxilare, fără a erupe pe arcada dentară dintele fiind complet sau în cea mai mare parte format deja.

De obicei rămân incluși dinții care erup mai târziu pe arcada dentară, iar dintre aceștia cel mai frecvent rămân incluși total sau parțial molarii 3 (mîselele de minte)

Trebuie scoși dinții incluși?

Există mai multe concepte in acest caz. În principiu un dinte inclus care a creat probleme medicale sau poate crea probleme medicale are indicație de odontectomie (să fie îndepărtat din oasele maxilare). În schimb dacă un dinte inclus are șanse minime de a da complicații există mai multe studii care sugerează că ar fi mai indicat ca acel dinte să fie lăsat la nivelul arcadei dentare fie integral fie după realizarea odontotomiei și îndepărtarea părții coronare. În clinica Maxilomed particularizăm indicațiile de îndepărtare sau nu a dinților incluși în funcție de criteriile expuse anterior și nu generalizăm că toți dinții incluși trebuie obligatoriu scoși sau viceversa.

Ce este și în ce constă odontectomia?

Odentectomia este un procedeu chirurgical prin care este îndepărtat de la nivelul oaselor maxilare dinții care au rămar incluși. Cel mai frecvent această procedură se aplică în cazul măselelor de minte, deoarece în cadrul caninilor (alți dinți care rămân frecvent incluși parțial sau total) încercăm recuperarea prin munca combinată a medicului chirurg și a celui ortodont.

Odontectomia este o intervenție chirurgicală prin care vom îndepărta o parte din osul care acoperă dintele astfel încât să putem scoate dintele din os. De cele mai multe ori este necesar ca medicul chirurg să ridice gingia, să îndepărteze osul din jurul dintelui (uneori să secționeze și dintele) iar ulterior să îndepărteze dintele. La final se aplică câteva fire de sutură pentru a închide plaga postoperatorie.

Când trebuie scoase măselele de minte la pacienții cu tratamente ortodontice (aparat dentar)?

În principiu măselele de minte au indicație de odontectomie atunci când nu au șanse să erupă la nivelul arcadei dentare și pot interfera cu rezultatele obținute prin tratamentul ortodontic. Din punct de vedere chirurgical se indică germectomia (îndepărtarea unui dinte parțial format) măselelor de minte atunci când acestea au formată cam două treimi din rădăcină. Se poate realiza și germectomia măselelor de minte când este formată cam jumătate din rădăcina dentară. Efectuarea mai rapid a germectomiei, va face ca intervenția să fie mai dificilă, din acest considerent nu recomandăm germectomia în astfel de situații decât în situații excepționale.

Este necesar să operăm un dinte care are infecție la vârful rădăcinii?

Majoritatea infecțiilor de la vârful rădăcini au ca origine bacteriile care au impregnat dintele după ce a existat o gangrenă la nivelul camerei pulpare (a murit nervul și a putrezit). Actualmente de cele mai multe ori medicul specialist endodont reușește de cele mai multe ori să curețe interiorul unui dinte suficient de bine pentru ca să dispară și efectul impregnării acelui dinte cu bacterii. Practic prin îndepărtarea cauzei vom scăpa și de efect de cele mai multe ori. Dacă în schimb, nu dispare efectul atunci rezecția apicală (operația prin care este îndepărtat vârful rădăcini și țesutul inflamator din jurul său) este o opțiune de luat în seamă ca o metodă care mai poate prelungi viața acelui dinte pe arcada dentară

Ce înseamnă deschiderea sinusului maxilar în timpul unei extracții?

Sinusul maxilar este o cavitate care se află în oasele malare (pomete) și care comunică cu cavitatea nazală. Acesta este plasat în imediata vecinătate a rădăcinilor dinților de pe arcada superioară și are o distanță variabilă față de acestea care depinde de la individ la individ. Sunt situații când în timpul unei extracții este aproape sigur că seva deschide sinusul maxilar și va apare o comunicare între acestea și cavitatea orală. În astfel de situații medicul chirurg va face plastia comunicării dintre cele două cavități pentru a nu se contamina sinusul maxilar cu conținutul din cavitatea orală și să apară complicații cum este de exemplu sinuzita maxilară. Acesta este unul dintre multiplele motive pentru care în Clinica Maxilomed toate intervențiile chirurgicale inclusiv extracțiile dentare sunt realizate de medici specialiști sau primari chirugie orală și maxilo-facială.

Ce sunt implanturile inserate cu ghid?

Ghidul chirurgical este un beneficiu pe care l-am obținut o dată cu dezvoltarea tehnologiei digitale. Acesta ne ajută să facem un model digital, iar ulterior un fel de șablon pe care-l folosim pentru a insera cât mai bine implantul dentare atât ca și poziție cât și ca angulație.

Tratamentul anomaliilor dento-maxilare beneficiază de un tratament integrat multidisciplinar.
dr calin bochis medic specialist Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala clinica maxilomed oradea timisoara ro
prof univ dr Mihai Juncar medic primar chirurgie orala maxilo faciala clinica maxilomed oradea stomatolog dentist chirurg maxilo facial
Selectarea tipurilor de implanturi dentare după criterii obiective, care să ofere pacientului o siguranță. Implantologie Dentara Oradea
maxilomed

    Am citit si sunt de acord cu Termenii si Conditiile

    Sau ne puteți contacta: +40 359 178 678