Utilizarea laserului în stomatologie

Laserul este folosit în multe domenii medicale, printre care și în stomatologie, iar utilizarea lui este des vehiculată pe diverse canale de comunicare. Dar la ce se utilizează laserul în stomatologie?

În principiu laserul poate fi utilizat în aproape toate specialitățile medicinei dentare, în unele specialități ca și tratament sau echipament ajutător tratamentelor standard, iar în altele toată manopera poate fi realizată cu ajutorul laserului.

Utilizarea laserului în chirurgia orală & maxilo-facială

Cea mai largă utilizare o are laserul în chirurgie. Cu ajutorul laserului pot fi îndepărtate formațiuni tumorale de dimensiuni medii sau mici, se pot realiza intervenții asupra gingiei sau/și a țesuturilor moi, cum ar fi îndepărtarea unui fren sau bridă în scop protetic sau ortodontic. De asemenea se poate utiliza laserul pentru a opri sângerarea sau pentru a stimula o vindecare mai bună.

Utilizarea laserului în stomatologie clinica maxilomed oradea epic x biolase

Tratamente cu laser în parodontologie & endodonție

În alte specializări cum sunt parodontolgia sau endodonția laserul este un tratament adjuvant. Ce înseamnă asta, înseamnă că practic se realizează tratamentul standard al parodontozei de exemplu, dar se adaugă și câteva etape de tratament cu ajutorul laserului, o situație similară este și în endodonție unde pe lângă tratamentul standard prin care este scos nervul și dezinfectat canalul radicular (interiorul rădăcinii și a dintelui) se poate folosi laserul ca un plus în dezinfectare. 

Studiile din literatura de specialitate spun că utilizarea laserului în tratamentul parodontozei sau în endodonție spun că se obține o îmbunătățire a rezultatelor cu 5 – 10% față de tratamentul standard, dar rezultatele diferă de la studiu la studiu.

Medicii din cadrul Clinicii MaxiloMED au urmat mastershipul ”Laser Therapy in Dentistry” din cadrul Aachen Dental Laser Center (AALZ) and RWTH International Academy, care a cuprins mai multe module de pregătire întinse pe o perioadă de un an de zile, iar la final au fost nevoiți să susțină un examen de promovare cu scopul de a ști cum să utilizeze corect laserul și ce așteptări să aibă de la acesta.

Considerăm că este deosebit de important să știi cum să utilizezi corect echipamentele pe care le ai în dotare, deoarece rezultatele pot fi foarte diferite în funcție de acest factor. În principiu, practicianul trabuie să știe cum să seteze parametrii de funcționare, deoarece în caz contrar cu laserul poți face mai mult rău decât bine. De exemplu în tratarea parodontozei sau în dezinfectarea canalului radicular (locul unde a fost nervul) pe anumite setări se poate obține o scădere spectaculoasă a bacteriilor, dar pe alte setări se poate crește semnificativ prin biostimulare cantitatea de bacterii de la nivelul gingiei sau din jurul vârfului rădăcinii.

Articole recomandate...