Tratament ortodontic la copii – Un ghid pentru părinți

Aplicarea unui tratament ortodontic la copii este mult mai des întâlnit, pe măsură ce tot mai mulți părinți recunosc importanța intervenției timpurie pentru corectarea neregulilor dentare și faciale ale copiilor lor. Această abordare proactivă poate ajuta copiii să obțină un zâmbet mai sănătos și mai atractiv și să evite potențialele complicații pe viitor.

Motivele părinților pentru prima vizită la un medic ortodont în Oradea

Unul dintre motivele cheie, potrivit dr. Rahela Moca – medic ortodont Oradea, este abordarea problemelor legate de dinții și maxilarele nealiniate. Probleme precum înghesuirea, ocluzia (mușcătura) adâncă, ocluzia deschisă și ocluziile inverse pot afecta nu numai aspectul copilului, ci și sănătatea orală generală a acestuia. 

Corectarea acestor probleme în copilărie poate preveni apariția unor probleme mai grave la vârsta adultă, cum ar fi: dificultăți de vorbire, de mestecat precum și un risc crescut de carii și boli ale gingiilor.

Vârsta ideală pentru începerea unui tratament ortodontic la copii

Un tratament ortodontic la copii începe de obicei în jurul vârstei de 7 până la 9 ani, deoarece acesta este momentul în care copiii au o combinație de dinți temporari (de lapte) și permanenți. În această etapă, un medic ortodont poate evalua dezvoltarea orală a copilului și poate recomanda un plan de tratament adecvat. Intervenția timpurie permite o corectare mai eficientă și mai rapidă a problemelor dentare, deoarece oasele în creștere ale unui copil sunt mai receptive la tratament.

Importanța unui tratament ortodontic pentru copil

Un tratamentul ortodontic pentru copil nu are doar un rol estetic, fiind axat mai mult pe asigurarea sănătății orale și a stimei de sine a copilului pe termen lung. Dinții drepți sunt mai ușor de curățat, reducând riscul apariției cariilor și bolilor gingiilor. Mai mult, un zâmbet atrăgător poate spori încrederea în sine a copilului, impactând pozitiv bunăstarea socială și emoțională a acestuia. 

Dr. Rahela Moca (medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială în cadrul Clinicii MaxiloMED Oradea) ne prezintă un ghid esențial pentru părinți, despre tratamentul ortodontic al copiilor și importanța unei colaborări strânse între pacient, părinte, medic pedodont și medic ortodont. 

Articole recomandate...