Tratament Endodontic vs extractie dentara
Pulpa dintelui reprezinta un tesut moale, viu, format din vase de sange, nervi, fibre si celule, avand un rol important in cresterea si dezvoltarea dintelui. Aceasta este situata in interiorul dintelui, in camera pulpara si canalele radiculare.
In urma unui tratament endodontic, pulpa dentara este indepartata, dar dintele ramane in continuare viu, putand functiona optim cu ajutorul tesuturilor din jur, care continua vascularizarea si inervarea acestuia.

Cauzele imbolnavirii pulpei dentare
In momentul in care dintele este supus diverselor agresiuni, precum carii, obturatii vechi, traumatisme, respectiv tratamente dentare repetate, tesuturile dure sunt distruse. Se creeaza astfel un acces catre pulpa dentara prin care patrund bacteriile din saliva, acestea determinand inflamatia sau necroza (moartea) tesutului pulpar.
Bacteriile traiesc si se inmultesc in interiorul dintelui, deoarece organismul nu mai poate lupta importiva infectiei, extinzandu-se in timp spre osul maxilar si tesuturile moi.
Semnele afectarii pulpare
• Durere spontana
• Sensibilitate la cald sau rece
• Modificarea culorii dintelui
• Deformarea si sensibilitatea tesuturilor moi
• Aparitia unei fistule prin care curge puroi
• Mobilitatea anormala a unui dinte
• Durerea la muscatura
Uneori, aceste semne pot lipsi, cu toate ca dintele este bolnav!
Etape tratament endodontic
Un tratament endodontic face posibila pastrarea dintelui pe arcada, eliminand din interiorul acestuia tesutul pulpar compromis si bacteriile.
• Prima data izolam dintele de cavitatea bucala cu ajutorul unei folii de latex de unica folosinta, denumita diga dentara.
• Indepartam caria si obturatia veche. Se creeaza cavitatea de acces la orificiile canalelor radiculare.
• Pulpa bolnava sau moarta se indeparteaza si se masoara dimensiunile canalelor.
• Canalele sunt curatate, largite si dezinfectate cu instrumente si solutii speciale.
• Se realizeaza obturatia de canal ce presupune umplerea fiecarui canal cu un material biocompatibil care previne reinfectarea
• Inchidem cavitatea de acces cu un material de obturatie, uneori fiind nevoie de ancorarea cu un dispozitiv radicular
Putem salva de la extractie orice dinte?
Procentual, exista putine cazuri care nu pot beneficia de tratament endodontic. Datorita evolutiei tehnologice si a cunostintelor dobandite recent in aceasta specialitate, multi dinti, care pana nu de mult erau extrasi, pot fi salvati in prezent.
Tratament Endodontic vs Extractie
Absenta unuia sau a mai multor dinti creeaza probleme de fizionomie, masticatie si fonatie. Extractia dentara determina si migrarea dintilor, modificarea ocluziei (a muscaturii) aparitia durerii si afecteaza articulatiile. Pentru a preveni toate acestea, dintii extrasi trebuie inlocuiti fie cu o lucrare protetica fixa, fie cu una mobilizabila. Oricare din aceste solutii presupun manopere care afecteaza intr-un fel sau altul dintii sanatosi.
Chiar daca exista aceste solutii protetice moderne (punti, implanturi) nimic nu este mai bun decat dintele natural. Investitia pentru pastrarea acestuia va merita din plin.


Este dureros un tratament endodontic?
Un Tratament Endodontic se efectueaza sub anestezie locala profunda. Intre sedinte si cateva zile dupa finalizarea tratamentului este posibila si normala aparitia unei sensibilitati (moderata / medie). Se va asigura controlul durerii cu ajutorul medicamentelor analgezice si antiinflamatoare.
Este indicat si repausul functional al dintelui, pacientul fiind rugat sa evite sa mestece pe partea respective.
Costuri Tratament Endodontic
Costul unui tratament endodontic variaza in functie de severitatea afectiunii si dificultatea de rezolvare a cazului, de aceea nu poate fi comunicat decat dupa ce pacientul a fost consultat.
In general , tratamentul endodontic si restaurarea dintelui natural costa la fel, sau chiar mai putin decat alternativele.
Articole recomandate...