Protetică dentară

Protetica dentară este una dintre cele mai importante specialități din stomatologie, deoarece mulți pacienți vin la stomatolog pentru că își doresc dinți și nu pentru implanturi sau alte tratamente dentare. Din acest considerent, specialistul de protetică dentară ocupă un rol deosebit de important în cadrul echipelor multidisciplinare din cadrul Clinicii MaxiloMED. 

Din păcate, puțini dintre pacienți cunosc cu ce se ocupă această specialitate care presupune o pregătire suplimentară a unui medic dentist de încă trei ani de rezidențiat, pe lângă cei 6 ani urmați în cadrul facultății de medicină dentare.

Protetică pe implanturi dentare

În cadrul clinicii MaxiloMED, implanturile dentare inserate sunt de proveniență certificată în Uniunea Europeană, fiind realizate de companii consacrate la nivel Mondial

  • Realizate in Elveția

  • High-definition audio and video

  • Screen sharing and recording

Protetica dentară se ocupă de reconstrucția dinților cu lucrări dentare, fie că acestea se aplică pe implant dentar, pe dintele natural sau pe proteze dentare.

dr raluca juncar medic primar protetica dentara medic protetician oradea clinica maxilomed

conf. univ. dr. Raluca Juncar

În cadrul Clinicii MaxiloMED, echipa de protetică dentară realizează reconstrucțiile pe dinții naturali care pot fi multiple: de la incrustații de dimensiuni mici care se aplică pe un singur dinte, până la lucrările protetice care pot înlocuii sub forma de punți dentare unul sau mai mulți dinți lipsă. 

De asemenea un medic specialist protetică dentară se ocupă în și de componenta fizionomică și estetică. Astfel majoritatea fațetelor dentare sau a coroanelor dentare fizionomice sunt realizate de medicul specialist de protetică dentară. Mai mult, evoluția tehnologiei digitale și faptul că specialiști noștri dispun și o folosesc, crește gradul de confort și predictibilitate pentru pacient, făcând ca experiența sa în clinică să fie una cât mai plăcută.

MaxiloMED

Medici Stomatologi de excepție la Oradea, din toată România.

București • Cluj-Napoca • Timișoara • Oradea

Cele expuse anterior se întâmplă după realizarea și analiza amprentei digitale și a investigațiilor imagistice obligatorii de tip computer tomograf cu reconstrucție 3D, toate disponibile în cadrul clinicii noastre. Din acest considerent disciplina de protetică dentară este una de bază în cadrul Cinicii MaxiloMED, cu un rol fundamental în realizarea și conducerea planului de tratament multidisciplinar.

Articole protetică dentară

Întrebări Frecvente ...

Întrebările adresate frecvent de pacienți, le-am expus pentru a eficientiza procesul.

Care este cel mai bun material din care pot fi realizate coroanele dentare?

Există foarte multe tipuri de materiale dentare, iar fiecare dintre acestea au avantaje și dezavantaje. Selectarea unui material dentar depinde în mare măsură de scopul pe care acesta trebuie să-l îndeplinească. De exemplu pentru zone unde cerințele estetice sunt ridicate se impune materiale cum sunt ceramicile integrale (fațete dentare sau coroane în regiunea frontală) în timp ce aceste materiale au indicații mult mai restrânse (sau chiar sunt contraindicate) dacă dorim o reconstrucție cu punte dentară mai ales în zona posterioară. În concluzie selectarea tipului de material depinde de: unde este folosit, pe ce structură (implant dentar sau dinte natural) în ce zonă, cerințele estetice și funcționale și uneori de buget.

Dacă s-a ciobit o coroană dentară ce pot să fac?

Depinde de cât lipește din coroana dentară respectivă. În majoritatea cazurilor problema poate fi remediată fie printr-o simplă finisare, fie cu ajutorul unor chituri de reparare fără a fi necesară îndepărtarea lucrării protetice din cavitatea orală. În cazul în care gradul de destrucție al coroanei dentare este ridicat se impune îndepărtarea și refacerea ei.

Ce înseamnă dacă se mișcă o coroană pe implant dentar?

Coroana dentară cu suport pe implantul dentar se poate mișca în următoarele situații: se mișcă tot implantul, șurubul care fixează pontul protetic a cedat sau în cazul coroanelor dentare cimentate materialul care fixează coroana dentară a cedat. Indiferent de situație nu este recomandat să fie neglijată situație, trebuie să identificăm și să remediem cauza, în caz contrat pot apare complicații mai gru de manageriat.

Dinții cu lucrări dentare se pot caria?

Da se pot mai ales la nivel gingival, fapt ce duce de cele mai multe ori la pierderea lucrării dentare dar și a dintelui pare o susține. Din acest considerent se impune ca pacienții să se prezinte la controale periodice la un interval de minim 6 luni, iar între timp igiena dentară să fie similară cu cea care se aplică pentru dinții naturali sau personalizată pentru situația fiecărui caz în parte.

Cât ține o lucrare protetică?

Durata de viață depind de mulți factori începând d la tipul de material utilizat, igiena pacientului, dacă există sau parafuncții sau obiceiuri vicioase, numărul de dinți stâlp, etc. În principiu o lucrare protetică are o durată medie de viață de aproximativ 10 ani, dar aceasta poate fi mult influențată de cele expuse anterior.

Cât timp durează să faci o lucrare protetică?

Durata de execuție depinde de mai mulți factori începând de la complexitatea cazului suportul pentru lucrarea respectivă (dinți naturali sau implanturi dentare) până la tipul de material folosit pentru realizarea acelei lucrări protetice. Un alt factor care influențează timpul de realizare a lucrării protetice este reprezentat de laboratorul de tehnică dentară sau de anumite consumabile care trebuie livrate de diverși furnizori. Cu toate acestea media de timp pentru efectuarea majorități lucrărilor protetice este de aproximativ 2 săptămâni, dar aceasta nu include și controalele necesare după inserarea coroanelor dentare la nivelul cavității orale.

Este bine să se pună dinți pe implanturi dentare imediat după ce acestea au fost inserate?

Se pot pune coroane dentare pe implanturi imediat după acestea au fost inserate, acest procedeu este cunoscut ca și încărcare imediată a implanturilor dentare. În anumite condiții implanturile dentare se pot încărca imediat, dar după cum spuneam anterior sunt necesare unele condiții în acest scop. De cele mai multe ori este indicat ca acele lucrări protetice să fie înlocuite cu lucrări protetice de lungă durată. În cadrul Clinicii Maxilomed materialele protetice utilizate pentru încărcarea imediată a implanturilor dentare, sunt materiale pe care producătorii le recomandă pentru reconstrucții de lungă durată dar cu toate acestea noi le utilizăm pentru a oferi un grad mai mare de siguranță pacienților noștri.

Bucură-te de o stomatologie modernă, digitalizată. Alege pentru tine ce este mai bun.
dr Raluca Juncar medic primar protetica dentara clinica maxilomed stomatolog dentist medic protetician oradea (2)
dr anna maria janosy medic primar ortodontie ortopedie dento faciala clinica maxilomed medic ortodont oradea
dr Raluca Juncar medic primar protetica dentara clinica maxilomed stomatolog dentist medic protetician oradea
maxilomed

    Am citit si sunt de acord cu Termenii si Conditiile

    Sau ne puteți contacta: +40 359 178 678