Incluzie dentară – Problema cauzată de un dinte inclus în os

Am auzit de situații când a fost necesară extracția unei măsele de minte, iar unii dintre noi am fost în astfel de situații când a fost necesară o intervenție chirurgicală în acest scop, datorită unui dinte inclus în os.

Incluzia dentară un succes garantat prin colaborarea între chirurg și ortodont oradea clinica maxilomed

Dar, ce înseamnă un dinte inclus în os?

În principiu, un dinte inclus este acel dinte care nu și-a finalizat erupția la nivelul arcadei dentare și a rămas parțial sau complet acoperit de os. Cel mai frecvent, dinții care rămân incluși sunt măselele de minte sau canini, dar aceștia nu sunt singurii dinți care pot să rămână incluși, practic orice dinte poate să rămână inclus la nivel osos.

Mulți dintre pacienții noștri întreabă de ce rămân dinții incluși în țesutul gingival? Este o întrebare logică, mai ales că frecvența dinților care au această problemă este mare. Factorii care pot favoriza incluzia dentară sunt multipli de la dezvoltarea insuficientă a maxilarelor până la dimensiunea pe care o au dinții și depinde de la un caz la altul. 

În principiu, un dinte inclus în os rămâne atunci când nu mai are spațiu pe arcada dentară și/sau prezintă un obstacol în calea de erupție. De obicei spațiul este insuficient pentru ultimii dinți care erup, iar măselele de minte, deoarece erup mai târziu, sunt cel mai frecvent afectate de această problemă.

Dinții incluși în os necesită să fie îndepărtați?

În cadrul Clinicii MaxiloMED, atitudinea față de dinții incluși este stabilită de către un medic specialist ortodonție și ortopedie dento-facială împreună cu un medic specialist de chirurgie orală și maxilo-facială. Nu toți dinții care sunt incluși necesită a fi îndepărtați de la nivelul arcadei dentare. 

Stabilim dacă un dinte trebuie să fie îndepărtat de la nivelul arcadei dentare după ce avem o evaluare corectă și cât mai completă a acestuia (de preferință cu ajutorul unui CBCT), iar printre factorii care influențează decizia sunt: prognosticul de a erupe al dintelui, gradul de dezvoltare al dintelui, raportul cu structurile anatomice de vecinătate, statusul dinților vecini dar și alți factori particulari de la caz la caz.

Incluzia dentară - un adevărat succes prin colaborarea dintre chirurg și ortodont

Retenția unui dinte în țesut gingival sau în os, depinde de o multitudine de factori, iar colaborarea între chirurg și ortodont, este absolut necesară.

În cazul adulților care au o problemă gravă legată atât de poziția dinților cât și a maxilarelor, care nu poate fi corectată doar prin tratament ortodontic, se recomanda un tratament combinat ortodontic și de chirurgie ortognată.

Articole recomandate...