Implanturi Zigomatice și Pterigoidiene

Frecvent întâlnim situații în care pacienții noștri doresc implanturi dentare la nivelul maxilarului superior, dar nu au suficient os pentru acestea. Una dintre variatele cele mai frecvent utilizate în astfel de situații și pe care o practicăm și noi în cadrul Clinicii MaxiloMED, este de a folosi grefe osoase pentru refacerea osului. 

În unele cazuri, osul este atât de puțin încât această soluție nu poate fi aplicată întrucât ar fi necesare grefe osoase luate din altă parte a corpului (cel mai frecvent din șold) și uneori ne confruntăm și cu situațiile în care evoluția în timp a grefei osoase, nu a fost una favorabilă.

Realizarea tratamentului la timp și evitarea unor astfel de situații este de dorit motiv pentru care încurajăm prevenția și inserarea de implanturi dentare la un interval de timp rezonabil după efectuarea extracțiilor dentare.Ce sunt implanturile zigomatice și cele pterigoidiene?

Ce sunt implanturile Zigomatice și cele Pterigoidiene?

Acestea sunt o alternativă pentru pacienții care au o atrofie osoasă severă la nivelul maxilarului superior. Principiul acestor implanturi zigomatice este că sunt ancorate în osul malar (pomete) sau/și în regiunea pterigoidiană. Practic acestea sunt implanturi dentare mai lungi (câțiva centimetri) care pleacă de la nivelul cavității orale până în malar (pomete) sau apofizele pterigoide. Aceste implanturi dentare sunt indicate în cazul pacienților cu atrofie osoasă severă a maxilarului superior sau în cazul pacienților care, după extirparea formațiunilor tumorale de la nivelul maxilarului superior, rămân cu deficit osos.

Avantaje & Dezavantaje implanturi zigomatice și implanturi pterigoidiene

Avantajele acestor implanturi dentare sunt: nu mai necesită grefe de os, sunt realizate toate implanturile în aceeași ședință și se poate pune imediat proteză dentară pe implanturile dentare inserate  (astfel pacientul va avea dinți într-un interval scurt de timp) . Dezavantajele lor sunt: cost mai ridicat, necesită o echipă de tratament multidisciplinară cu experiență în implantologia dentară, risc mai mare de accidente intraoperatorii și de complicații, necesită cel puțin sedare, dar este indicată anestezia generală.

MaxiloMED recomandă:

Echipa de chirurgie orală și maxilo-facială împreună cu cea de protetică dentară a Clinicii Maxilomed, poate oferi și astfel de soluții pacienților noștri. Cu toate acestea, preferăm ca ori de câte ori se poate, să nu ajungem la ele, deoarece sunt soluții mai complicate și cu un grad mai mare de risc.

Într-o ultimă instanță, oferim și acestă soluție pacienților noștri în încercarea de a le îmbunătăți calitatea vieții.

Articole recomandate...