Implant dentar – Soluția optimă în urma unei extracții dentare

Pacientii doresc de cele mai multe ori ca dupa o extractie dentara dintele sa fie inlocuit, iar utilizarea unui implant dentar este una dintre cele mai bune metode prin care poate fi inlocuita radacina unui dinte. Din pacate, frecvent avem pacienti care nu au suficient os pentru implant dentar.

Avem peste 15 ani de experienta in refacerea osului pentru inserarea de implanturi dentare, dar cu toate acestea credem ca este mai bine pentru pacient sa previna pierderea de os decat să fie necesar ca noi sa-l refacem.

Implant dentar - Solutia optima in urma unei extractii dentare clinica maxilomed oradea

Cum afecteaza atrofia osoasa tratamentul cu implant dentar?

Dupa ce un dinte a fost extras osul incepe sa dispara, termen cunoscut in limbaj medical ca si atrofie osoasa sau resorbtie. Este bine de stiut ca osul in care au stat dintii s-a format o data cu dintii. Dupa ce un dinte este extras, osul in care acesta a fost incepe sa dispara. Acest lucru se intampla deoarece nu mai exista un stimul functional. Sa ne imaginam ca nu ne miscam o mana pentru 3 luni, vom vedea ca muschii incep sa se micsoreze din cauza lipsei de activitate. Situatia osului unde a fost un dinte extras, este oarecum similara.

La inceput viteza cu care dispare osul in care a stat dintele este mai mare. In primul an dupa extractia unui dinte pierdem cam o treime din volumul de os pe care l-am avut atunci cand aveam si dintele. In timp, resorbtia de os este tot mai lenta, dar aceasta nu înceteaza.
Cel mai des zona unde sunt molarii (maselele) este afectata de deficitul de os. Multi pacienti dupa ce au pierdut un molar nu fac nimic cu acea zona deoarece spun ca nu se vede. Din pacate astfel de decizii le complica mult situatia viitoare si va afecta restul dintilor din gura.

Ce putem face dupa extractie: vindecare spontana, conservam osul sau inseram un implant

Variantele pe care le avem, dupa ce scoatem un dinte, daca dorim sa punem un implant dentar sunt urmatoarele: lasam osul sa se vindece in mod natural, conservam osul sau inseram imediat dupa extractie un implant dentar.
Nu este gresit sa lasam sa de vindece locul extractiei in mod normal, iar ulterior sa punem un implant dentar. Important este ca, intre momentul extractiei si inserarea implantului dentar sa nu treaca mai mult de 6 luni. În cele mai multe cazuri, osul va fi suficient pentru a insera un implant dentar.

O altă variata este sa conservam osul, adica sa incercam a pastra cat mai mult os din cel initial. Pentru asta sunt utilizate o multime de materiale care sunt plasate in locul radacinii dentare. Cel mai des recurgem la astfel de tehnici cand exista un risc mare ca la 4 – 6 luni sa nu avem suficient os pentru inserarea unui implant dentar, de exemplu daca sunt prezente chisturi în jurul dintelui de extras.

Aplicarea unui implant dentar imediat dupa ce dintele a fost scos, este o varianta pe care o utilizam frecvent. De cele mai multe ori rezultatele sunt favorabile, dar exista un risc usor mai mare ca acel implant sa nu se osteointegreze. Mai mult nu toate situatiile sunt favorabile pentru a insera implantul dupa extractie. Frecvent, in practica noastra ne lovim de situatii unde dintii au infectii vechi care au crescut ai s-au transformat in chisturi. In astfel de cazuri este mai bine sa indepartam chistul si ulterior sa facem implantul dentar.

Articole recomandate...