Implant dentar aplicat în momentul când se scoate un dinte
După ce pierdem un dinte ne gândim la ce se va întâmpla cu locul rămas după acea extracția dentară. O metodă foarte eficientă și biologică de înlocuire a dintelui lipsă este cu un implant dentar care la rândul său va susține coroana dentară (adică porțiunea care se vede efectiv în gura pacientului).
Insearea unui implant dentar la câteva luni după extracție
În mod tradițional după ce se efectua o extracție dentară, pacientul aștepta un anumit interval de timp până să i se insereze un implant dentar. Această abordare este corectă și este cea mai sigură, cu o rată de integrare de 98 – 99% pentru implanturi dentare (să fie acceptate de organism și să se formeze os pe ele). Dezavantajul acestei metode este dat de faptul că tratamentul durează mai mult, iar pacientul se poate bucura de reabilitarea cu implant dentar doar la finele a câtorva luni (până la 6 – 9 luni de la extracție) perioadă în care atât medicul dentist, cât și pacientul încearcă să compenseze pe cât posibil lipsa dintelui prin diverse metode provizorii. Un alt dezavantaj este dat de faptul că sunt necesare cel puțin două interveniți chirurgicale, una este extracția și o a doua intervenție este cea în care se aplică implantul dentar, toate acestea fiind un stres suplimentar pentru pacient.

Implant dentar inserat imediat după extracția dentară
Metoda de a insera un implant dentar are avantajul că vom compensa cel puțin parțial dezavantajele metodei clasice, adică vom face totul într-o singură intervenție și vom câștiga timp (nu mai trebuie să așteptăm să se vindece locul de unde a fost extras dintele.
Totuși și această metodă are dezavantaje, un prim dezavantaj este dat de faptul că este mai riscantă (rata de integrare a implantului aplicat imediat după extracția dintelui este cu 2 – 4% mai mică decât a celui aplicat pe un loc unde s-a vindecat deja osul după extracția dentară), un alt dezavantaj este că după ce am aplicat implantul dentar, osul se va resorbi în continuare și uneori această resorbție este greu de prevăzut cu impact mai ales asupra esteticii pacientului. Cu toate acestea metoda are un grad mare de siguranță și predictibilitate, dacă este corect aplicată cu rate de succes cu mult peste 90%.
Pentru a avea șanse cât mai mari de succes este important să evaluăm cazul bine anterior. Nu vom face implanturi dentare puse imediat după extracție, dacă dintele scos a avut o infecție masivă cu afectarea unei porțiuni ample din os, sau dacă se fracturează o parte din osul care ar trebui să susțină un implant, de asemenea ar fi bine să evităm metoda la pacienții cu boală parodontală (parodontoză) avansată.
În concluzie, credem că aplicarea unui implant este o metodă bună prin care creștem confortul pacientului într-un timp scurt și cu rezultate predictibile pe termen lung, cu condiția ca fiecare caz în parte să fie bine evaluat în prealabil.
Articole recomandate...