Igienizare și întreținere aparat ortodontic fix (brackets)

Aplicarea unui aparat ortodontic fix (brackets) este o manoperă nedureroasă. Bracketurile pot fi metalice sau din safir/ ceramică pentru a satisface cerințele estetice ale pacienților. Acestea sunt astfel create pentru a nu jena părțile moi, dar pentru a evita orice disconfort, se poate folosi ceară ortodontică care se aplică pe aparat ortodontic pentru a ajuta pacientul să se acomodeze mai bine.

Recomandări întreținere aparat dentar fix (bracket)

Se recomandă evitarea alimentelor lipicioase sau tari, pentru a nu dezlipi bracketurile. Alimentele trebuiesc tăiate, feliate, pentru a nu mușca din ele. După fiecare masă este important să ne periem dinții, să folosim periuța interdentară, ața dentară și dușul bucal.

Periajul trebuie efectuat cu mișcări circulare, astfel încât periuța să fie înclinată în unghi de 45 de grade față de suprafața dintelui. Astfel vom putea curăța și zona de sub arc. O igienă corectă ne ajuta să evităm apariția cariilor, petelor albe pe suprafața dinților, precum și inflamația gingiilor. 

Nu se folosesc mișcări orizontale în timpul periajului, întrucât pot provoca retracții gingivale. Mișcările verticale pot desprinde bracketurile.

Periuță interdentară, ață dentară & irogator bucal

Se recomandă utilizarea periuței interdentare și a aței dentare pentru a curăța mai eficient zonele interdentare. Pentru o igienă mai eficientă, se va utiliza și irogator bucal, cunoscut în termeni comuni ca și duș bucal. Acesta va fi orientat perpendicular pe suprafața dinților pentru a igieniza mai bine zonele interdentare și cele din apropierea gingiei, întrucât acolo se pot aduna mai bine resturile alimentare. 

Dușul bucal nu este orientat spre gingii pentru a nu provoca retracții gingivale și nici vertical pentru a nu desprinde bracketurile.

Articole recomandate...