Gutiere Ortodontice (alignere) alternativa tratamentului clasic

Cu toate ca multi dintre noi avem nevoie de un tratament ortodontic evitam sa facem acest pas deoarece, mai ales la varsta de adult, ne gandim la durata purtarii unui aparat dentar, restrictiile de alimentatie si nu in ultimul rand la estetica acestuia.

Din fericire exista o alternativa si anume utilizarea de gutiere ortodontice (alignere). Acestea au fost folosite pentru prima data in 1997 si au fost lansate sub denumirea de Invisilign pentru a sublinia faptul ca sunt deosebit de estetice in comparatie cu restul respectivele aparate dentare. O data cu evolutia sistemului si a materialelor utilizate, sistemele de tip aligner pot satisface exigentele estetice ale pacienților, obtinandu-se rezultate notabile in cel mult 6 luni de tratament. Tehnologia CAD-CAM este utilizata pentru a prevedea rezultatul final, precum si pentru realizarea gutierelor individualizate pentru fiecare caz in parte, pe baza unei singure amprente digitale sau cu material siliconic.

Aceste aparate sunt puțin vizibile deoarece sunt realizate din material transparent, iar cu ajutorul atasamentelor ce se aplica pe suprafata interioara a dintilor, pentru a nu fi vizibile, se pot obtine deplasari dentare tot mai complexe si eficiente.
Cu acest tip de tratament pot fi abordate cazuri de inghesuiri usoare sau moderate, care nu impun extractii dentare, sau chiar si cazuri de recidive dupa un tratament ortodontic conventional. Aparatul dentar este foarte comod de utilizat si poate fi indepartat de pe dinti de catre pacient in timpul meselor, astfel nu se impun restrictii alimentare.

Acest sistem are succes in randul adolescentilor si adultilor, care au exigente estetice deosebite.

After – Aspectul aparatului ortodontic pe baza de alignere aplicat la nivelul arcadei superioare
Before – Aspect dupa indepartare aparat ortodontic

Dr Janosy Anna-Maria
Medic primar Ortodonție si Ortopedie Dento-Faciala

Articole recomandate...