Dizarmonie dento-maxilară superioară & ectopie canini superiori

Pacienta în vârstă de 12 ani, s-a prezentat împreună cu părinții la Clinica MaxiloMED, fiind nemulțumită de aspectul estetic, dat de malpoziția incisivilor superiori și ectopia caninilor (caninii situați în afara poziției normale la nivelul arcadei dentare).

În urma examinării clinice, a studiului de model, a radiografiei panoramice și a teleradiografiei de profil, am stabilit diagnosticul și planul de tratament.

Dizarmonie dento-maxilara superioara ectopie canini superiori clinica maxilomed oradea medic dentist ortodont copii

Diagnostic & Plan de tratament Dizarmonie dento-maxilară superioară & ectopie canini superiori

Diagnosticul a constat în:

– Dizarmonie dento-maxilară superioară cu înghesuire gravă (dinții superiori sunt cu 9 mm mai mari decât perimetrul arcadei maxilare)

– Ectopie canini superiori 

– Maxilar îngust cu înghesuire

Clasa a II/1 dentară (incisivii superiori situați mult în fața celor de jos, iar la nivelul caninilor și molarilor prezența ocluziei distalizate). În mod normal incisivii superiori sunt situați în fața celor inferiori cu 2-3mm (în acest caz decalajul a fost de 7 mm).

Tratament ortodontic dizarmonie dento-maxilară

Tratamentul inițial a constat în aplicarea unui disjunctor la nivelul arcadei superioare (aparat fix ce constă din 4 inele aplicate la nivelul premolari unu și a molarilor unu și un șurub median). Prin deschiderea șurubului se realizează expansiunea arcadei superioare și corectarea maxilarului îngust.

După 4 luni s-a aplicat un aparat fix metalic bimaxilar. Întrucât spațiul obținut prin expansiunea arcadei superioare, cu ajutorul disjunctorului, nu a fost suficient pentru alinierea grupului frontal superior, a fost necesară extracția premolarilor doi superiori.

Tratamentul cu aparat fix a durat aproximativ doi ani. După îndepărtarea aparatului fix, s-au aplicat gutiere de contenție (purtate în cursul nopții) pentru a împiedica apariția recidivei.

Programează acum un consult la un medic ortodont în Oradea la Clinica MaxiloMED – 0359 178 678 

Articole recomandate...