Dinți ficși în 24 ore pe implanturi dentare

Să rămâi fără dinți este pentru majoritatea dintre noi o experiență traumatizantă care are un impact major asupra calității vieții noastre. Absența dinților va duce la modificarea percepției pe care o avem despre noi, brusc ne simțim mai bătrâni. Aspectul feței se schimbă radical și va trebui să ne adaptăm alimentația și viața socială la noile condiții. Mai mult dacă rămânem fără dinți o perioadă mai lungă de timp vor începe să apară leziuni și asupra articulației mandibulei cu capul, tulburări digestive sau alte afecțiuni.

Pentru a evita aceste neplăceri, se pot înlocui dinții cu proteze dentare sau implanturi dentare, iar alegerea modului de înlocuire a dinților lipsă depinde de mai mulți factori primul este ce-și dorește pacientul pentru el dar și de alți factorii cum sunt: frica, situația locală, afecțiunile sistemice etc. 

dinti ficsi pe implanturi dentare clinica maxilomed oradea dr mihai juncar chirurg maxilo facial
În ultimii ani a apărut ideea de a înlocui dinții lipsă, sau cei care urmează a fi extrași, cu dinți ficși aplicați pe implanturi dentare într-un interval scurt de timp de la inserarea implantului dentar (24 – 48 de ore), concept prezentat frecvent ca ”Dinți ficși în 24 de ore”.

Dinți ficși în 24h. Este real și utilizabil acest concept?

În principiu da, se poate insera implantul sau implanturile dentare și se pot aplica pe implanturile respective coroane dentare provizorii. Acest concept nu poate fi aplicat chiar la orice pacient sau la toate cazurile. Sunt câteva condiții pentru ca un pacient să poată beneficia de acest tip de tratament dentar cum ar fi: implantul în momentul inserării trebuie să fie suficient de stabil pentru a suporta un dinte provizoriu, să nu existe pe cât posibil infecție în vecinătate, să existe suficient os pentru a putea insera un implant dentar și acest os să aibă calitatea necesară, etc.

Avantaje & Dezavantaje dinți ficși în 24 de ore pe implanturi dentare

Ca și principale avantaje sunt: înlocuirea rapidă a dinților lipsă (și implicit recuperarea masticație, fonație, estetică), ajută într-o anumită măsură la conformarea osului și a țesuturilor moi după extracție. În ceea ce privește dezavantajele acestea sunt: riscul ca un implant sau chiar toate să nu se integreze este mai mare (implantul nu are perioada de vindecare a osului din jurul său și este supus direct forțelor masticatorii și nu numai), posibil să apară fisuri sau ciobiri a dinților provizorii și să fie necesare mai multe vizite la medicul specialist protetică dentară din acest considerent.

În concluzie, putem spune că aplicarea de dinți ficși în 24 – 48 de ore este un concept valid cu condiția să fie aplicat în situații cu indicație clară și să ținem cont că vom câștiga timp și confort, dar cu un risc de eșec ușor mai mare decât tehnica clasică de reabilitare implanto-protetică.

Articole recomandate...