Diagnosticarea, prevenirea și corectarea anomaliilor dento-maxilare
Ortodonție și ortopedie dento-facială este denumirea formală a specialității stomatologice care se ocupă de diagnosticarea, prevenirea, interceptarea și corectarea anomaliilor dento-maxilare.
Scopul unui tratament ortodontic este de a crea o ocluzie sau „mușcătură” sănătoasă, funcțională, care se poate obține, prin alinierea dinților precum și prin poziționarea maxilarelor. Când maxilarele și dinții se aliniază corect, ele vor funcționa într-un mod optim. Acest lucru promovează sănătatea orală și sănătatea fizică generală, iar ca bonus, un tratament ortodontic aduce și un zâmbet atractiv.
Pentru un diagnostic corect, un medic ortodont examinează pacientul în cadrul primei consultații și va avea nevoie de informații suplimentare obținute prin intermediul radiografiilor dentare, fotografiilor intra și extraorale și amprentei analoge sau digitale a cavității orale.
Principalele cauze pentru care părinții caută ajutorul unui medic ortodont
– Pierderea precoce sau tardivă a dinților de lapte;
– Masticație îngreunată
– Respirația orală (pe gură)
– Sugerea degetelor sau alte obiceiuri vicioase orale
– Dinți înghesuiți, deplasați sau blocați
– Dificultate în vorbire
– Dinți care „se întâlnesc” într-un mod anormal sau care nu se întâlnesc deloc
– Dezechilibru sau asimetrie facială
– Scrâșnirea sau strângerea dinților
În cadrul Clinicii MaxiloMMED, patologia ortodontică a copiilor / adolescenților poate fi tratată, în funcție de caz, cu următoarele aparate: ortopedice (Headgear, masca Delaire), funcționale (Twin Block), fixe (disjunctor, aparat metalic sau estetic autoligaturant, bară transpalatinală, bară linguală) sau mobilizabile (plăcuță palatinală sau linguală), gutiere de tip clear aligner (așa numitul aparat dentar invizibil), aparate fixe sau mobilizabile pentru contenția rezultatelor.
În prezent, 1 din 4 pacienți de ortodonție este adult. Lăsarea dinților nealiniați poate duce la alte probleme dentare, cum ar fi carii, boli ale gingiilor până la parodontoze și dificultăți la masticație.
Cea mai mare diferență între tratamentul ortodontic al pacienților adulți și cel al copiilor/adolescenților, este determinată de oprirea proceselor de creștere în cazul adulților.
Tratament ortodontic la adulți și copii
Tratamentul adulților poate dura un timp mai lung decât tratamentul copiilor / adolescenților, datorită maturității și densității osului pe care îl au adulții.
În cadrul clinicii noastre, un medic ortodont poate diagnostica și trata probleme ce pot să apară la nivelul articulației temporo-mandibulară și musculaturii oro-faciale. Durerea care însoțește această patologie poate fi asociată cu incapacitatea deschiderii normale a gurii, sunete neplăcute (cracmente) sau deplasări asimetrice ale mandibulei.
Complexitatea anumitor cazuri la adulți va necesita o colaborare interdisplinară între ortodont și alți medici specialiști cum ar fi chirurgi maxilo-faciali sau dento-alveolari, proteticieni, parodontologi și endodonți. Specialiștii clinicii MaxiloMED au abilitățile și cunoștințele necesare rezolvării unor asemenea cazuri, de o complexitate deosebită, într-un mediu propice, dotat cu aparatură și instrumentar de ultimă generație.
Un astfel de caz complex este și cel al unui pacient adult care a suferit una sau mai multe extracții dentare. Medicul ortodont poate alege să mute dinții vecini împreună pentru a închide spațiul în care lipsește dintele sau să țină deschis un spațiu pentru o punte sau implant. De asemenea, daca extracția a avut loc cu mult timp în urmă, dinții vecini spațiului unde a fost extras dintele, se pot înclina parțial spre acel spațiu, fenomen nedorit care poate fi contracarat printr-o redresare ortodontica a dinților respectivi.
Incluzia dentară - un succes garantat prin colaborarea între chirurg și ortodont
O altă patologie care poate constitui o provocare pentru medicul ortodont este incluzia dentară, adică retenția unui dinte în țesut gingival sau în os, din diverse motive. Decizia de a aduce acel dinte pe arcada dentară depinde de o multitudine de factori, iar colaborarea între chirurg și ortodont, este absolut necesară.
În cazul adulților care au o problemă gravă legată atât de poziția dinților cât și a maxilarelor, care nu poate fi corectată doar prin tratament ortodontic, se recomanda un tratament combinat ortodontic și de chirurgie ortognata. Acest tip de tratament este indicat și pentru pacienții care au suferit traumatisme la nivelul maxilarelor sau pentru a corecta un defect congenital (prezent la naștere).
Aparatele ortodontice destinate adulților pot fi aparate fixe metalice sau estetice (albe/transparente) sau gutiere de tip clear aligner, ultimele fiind considerate varianta cea mai estetică de tratament, însă folosirea lor nu este indicată în cazul unor anomalii dento-maxilare severe.
Articole recomandate...