De ce se formează echipe multidisciplinare în stomatologie

Cu toții am auzit de echipe multidisciplinare în medicină, indiferent dacă este vorba despre medicina generală sau de echipe multidisciplinare în stomatologie, dar ce înseamnă acest lucru. În principiu înseamnă că mai mulți medici care s-au specializat pe o anumită ramură medicală se ocupă de tratamentul unui singur pacient.

echipa multidisciplinara stomatologie oradea clinica maxilomed medic stomatolog dentist

Este necesară o echipă multidisciplinară în stomatologie?

De ce s-a ajuns aici, doar mai demult un singur medic stomatolog le trata pe toate?
În principiu au fost două cauze mari și anume:

1. Avansul cunoștințelor medicale, practic un singur practician nu mai are cum să cunoască în detaliu fiecare ramură medicală, efectiv cantitatea de informații este atât de mare încât nu mai are cum să le asimileze. Mai mult se adaugă și costurile de instruire, participarea la diverse cursuri poate fi costisitoare, iar axarea pe o anumită ramură te ajută ca și medic să ai rezultate mai bune pe acea ramură.

2. Avansul tehnologic, mai clar echipamentele utilizate de fiecare specialitate. Degeaba ai tehnologie dacă nu știi să o folosești, iar axarea pe o anumită categorie de tehnologie te va face să o folosești mai eficient. Este similar cu condusul, o persoană care conduce frecvent un anumit vehicul va fi obișnuit cu el, schimbă vehiculul și va fi mai dificil.

Rezidențiatul este un examen național care selectează medici stomatologi în vederea pregătirii pe o anumită specialitate în funcție de rezultatele pe care aceștia le au sau în funcție de locurile disponibile. Specialitățile plecate din stomatologie sunt: chirurgia orală și maxilo-facială, chirurgia dentoalveolară, protetica dentară, endodonția, ortodonția, pedodonția și parodontologia.

Dezavantaj echipă multidisciplinară în stomatologie

Dezavantajul acestei abordări multidisciplinare este dat de faptul că un pacient este plimbat de la un specialist la altul, fapt ce consumă timpul pacientului și scade coerența tratamentului deoarece de multe ori între specialiști comunicarea este deficitară, în situația în care nu profesează în aceeași clinică.

În cadrul Clinicii MaxiloMED, am adus împreună aceste specialități astfel încât pacientul să poată beneficia de un tratament multidisciplinar coerent și cu o eficiență maximă. Realizarea unui plan de tratament la care contribuie toate aceste specialități fac ca tratarea unui caz să fie mult mai eficientă și crește probabilitatea unui rezultat bun. În plus, încercăm să respectăm timpul pacientului care nu va mai face drumuri suplimentare de la un specialist la altul sau la un centru de imagistică pentru radiografii.

Articole recomandate...