Ce presupune un plan de tratament complex sau multidisciplinar?
Când începem o călătorie trebuie să știm cel puțin două lucruri: de unde pornim, dar mai ales unde trebuie să ajungem. Ulterior, trebuie să decidem cum anume vom călători din punctul A în punctul B. Similar este și în medicină, pentru a trata un pacient și pentru a-i reface calitatea vieții, trebuie să știm în primul rând ce probleme există, și la fel de important, să știm și ce rezultat dorim să obținem. Pentru aceasta în cadrul Clinicii MaxiloMED am introdus ca și procedură standard ”plan de tratament complex sau multidisciplinar”.
Importanța unui Plan de tratament complex
Importanța unui plan de tratament complex este deosebit de mare, acesta practic reprezintă o hartă cu etape pe care trebuie să le urmăm pentru a ajunge la rezultatul dorit și pe care l-am stabilit de comun acord cu pacienții noștri. Din păcate, multe dintre cazurile pe care le tratăm sunt cazuri complexe, care presupun anumite etape de vindecare, reconstrucții complexe și în principiu, munca unei echipe întregi.
Spun ”din păcate” deoarece un caz simplu, presupune proceduri simple și de obicei foarte predictibile. Pe de altă parte, un caz complex, trebuie gândit foarte bine în prealabil, presupune mai multe proceduri și implicit, un grad de risc mai mare. Din acest considerent înainte de a începe un tratament trebuie să analizăm foarte detaliat cazul și să gândim etapele de lucru.
Tehnologia digitală în planul de tratament
Pentru un diagnostic corect și complet, tehnologia digitală ne-a adus un ajutor semnificativ. Reconstrucțiile cu ajutorul CBCT, ne oferă o imagine tridimensională a ceea ceea ce se află în oasele maxilare. La fel, amprenta digitală ne ajută să putem face o planificare digitală a rezultatului dorit și mai mult, ne poate scoate în evidență anumite obstacole în calea noastră spre rezultatul dorit. Totodată, documentarea în detaliu al fiecărui caz, permite fiecărui medic implicat în tratarea lui, să-l analizeze fără a fi necesar să chemăm pacientul de mai multe ori. De exemplu, dacă un caz presupune tratamente ale canalului radicular (zona cu pulpa și nervul dintelui) este clar că va ajunge la medicul endodont, dacă trebuie și o reconstrucție osoasă sau un implant dentar va ajunge la chirurg, iar la final, cel mai probabil va avea nevoie de o coroană dentară așadar va ajunge și la medicul specialist în protetică dentară. Din exemplul anterior deducem trei specializări la care teoretic ar trebui să ajungă pacientul, dar prin respectarea protocolului de lucru anterior expus, pacientul nu va veni decât la consultul inițial și ulterior la prezentarea planului de tratament. În acest mod economisim timpul pacienților noștri pe de o parte, iar pe de altă parte facilităm ca aceștia să poată beneficia de tratamente eficiente în cadrul unei echipe coerente.
Ulterior stabilim etapele de lucru într-o ordine logică și coerentă. De exemplu, pentru început se impune diminuarea încărcăturii bacteriene și a inflamației de la nivelul cavității orale. Din acest considerent, cel mai probabil în prima etapă pacientul va beneficia de îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de la nivelul cavității orale. Ulterior vom începe cu procedurile la care durează mai mult pentru a vedea rezultatele. De exemplu, dacă un dinte are inflamație la vârful rădăcinii, vom face tratamentul endodontic, deoarece acesta necesită un interval mai mare de timp până putem vedea vindecarea, dacă sunt necesare implanturi dentare, probabil vom începe cu acestea deoarece și în acest caz posibil să fie necesară o perioadă de vindecare.
Medici specialiști & primari cu acces la tehnologie ultramodernă
O mare provocare este de a păstra pacientul funcțional pe parcursul implementării planului de tratament, de a-i păstra calitatea vieții. Considerăm că nu este acceptabil, cu tehnologa actuală, ca pacientul să plece dintr-o clinică stomatologică fără dinți. Pacienții au viață profesională și socială motiv pentru care este firesc ca un tratament stomatologic să nu le afecteze calitatea vieții. Din acest considerent am introdus metode de încărcare (protezare) provizorie rapidă a implanturilor dentare.
De exemplu prin adoptarea tehnologiei CEREC am reușit să aplicăm dintele pe implantul dentar într-o oră după ce implantul dentar a fost inseraat la nivelul oaselor maxilare. O soluție similară poate fi aplicată și pentru dinții naturali, principiul nostru este de a păstra dacă se poate, dinții naturali ai pacientului cât mai mult timp.
În cadrul clinicii MaxiloMED credem că pentru a putea oferii pacienților noștri tratamente predictibile și coerente, un plan de tratament este o etapă fundamentală. Astfel știm de unde pornim, ce trebuie să facem, în cât timp și cu ce efort pentru a ajunge la rezultatul dorit.
prof. univ. dr. Mihai Juncar
Articole recomandate...