Caria dentara si vizita la Stomatolog

„Ai o carie!”
Desi socanta pentru multi, afirmatia aceasta este des auzita de catre pacientii care se programeaza la un medic stomatolog. Cei mai multi dintre noi am avut, macar o data, o carie dentara care a fost curatata si plombata. Cu toate acestea, atunci cand un medic stomatolog descopera o noua carie, cei mai multi pacienti sunt surprinsi. Asta, pentru ca, atata vreme cat dintele nu a durut niciodata, avem impresia ca este sanatos. Cariile se pot dezvolta, insa, fara ca noi sa ne dam seama de acest lucru, iar atunci cand dintele incepe sa doara, este, de multe ori, nevoie de un tratament mai complex.

caria dentara vizita la dentist dr abel moca medic stomatolog copii oradea

Cum apare o carie dentara?

Cariile pot sa apara la inceput sub forma unor coloratii pe care pacientii le pot ignora. Aparent, aceste coloratii nu cresc, dar, de fapt, o carie dentara continua sa evolueze pana cand suprafata dintelui se rupe si caria devine vizibila. Chiar si in acest punct, multi oameni evita vizita la medicul stomatolog, astfel ca ajung sa se prezinte pentru tratamentul de urgenta, atunci cand durerea devine insuportabila.

Uneori, cariile devin foarte mari, pot provoca durere si, inca, nu sunt vizibile. Acestea sunt carii ascunse. Cariile de acest fel pot fi identificate doar de catre medicul stomatolog, care poate avea nevoie de diferite radiografii pentru a le observa. De asemenea, pe radiografie el poate preciza cat sunt de adanci cariile pe care le descopera. Cu cat este mai devreme descoperita o carie, cu atat tratamentul ei este mai usor si riscul ca dintele sa fie extras este mai mic. Tratamentul cariilor mici este si mai putin costisitor.

Singurul mod prin care o carie poate fi descoperita devreme este prin consultatia facuta o data la 6 luni pentru adulti si o data la 3 luni pentru copii.

Dr. Abel Moca
medic specialist pedodontie

Articole recomandate...